Aj s roztočmi sa dá zatočiť

Roztoče patria k nezvaným hosťom v každej domácnosti. Živia sa šupinkami kože, ktoré z nás opadávajú počas spánku každú noc. Veľmi dobre sa im darí vo vlhkom a teplom prostredí ako sú naše postele, matrace, lôžkoviny, čalúnený nábytok či koberce. Vlhkosť a teplo ľudského tela, ktoré v matracoch a obliečkach pretrvávajú až niekoľko hodín im umožňuje prežitie a reprodukciu.

 

Roztoče sú okom neviditeľné živočíchy s veľkosťou približne 0,1mm. Ich priemerný život trvá 20-40 dní, pričom samička je schopná vyprodukovať až 50-100 vajíčok denne. Počas svojho života každý jedinec vypudí viac ako 2000 čiastočiek výkalov obsahujúcich silný alergén. Najlepšie sa im darí pri teplote v rozmedzí 22-28°C a vlhkosti vzduchu 70-80%. V obyčaRoztočjnom jednom grame prachu z matraca alebo periny sa ukrýva až 15 tisíc roztočov. Problémy roztočového pôvodu preto často vznikajú počas noci až do rána a alergia na ne môže spôsobiť chronický zápal dýchacích ciest, astmu, chronický zápal spojiviek a rôzne ekzémy.

 

 

 

 

Ako sa môžeme pred roztočmi chrániť?

 

Úplné odstránenie roztočov z nášho okolia nie je možné, avšak existujú opatrenia, dodržiavaním ktorých môžeme negatívny dosah roztočov na naše zdravie výrazne obmedziť.

  • roztoče ničí pranie vo vode nad 60°C po dobu jednej hodiny

  • v byte je nevyhnutné pravidelne a dôsledné vysávanie prach

  • keďže roztoče neznášajú sucho a chlad, v spálni pravidelným vetraním udržujme optimálnu teplotu cca18°C a vlhkosť 50%

  • odporúča sa odstrániť rôzne textilné závesy, koberčeky, dečky a plyšové hračky z priestoru na spanie

  • koberce nahraďme umývateľným hladkým povrchom

  • je potrebné rozlúčiť sa s niektorými tradičnými materiálmi v posteli. Namiesto perín a vankúšov z peria používajme radšej paplóny a vankúše s výplňou z dutého vlákna, ktoré je možné prať pri teplote vyššej ako 60°C. Z našej ponuky je Z našej ponuky je na tento účel ideálny paplón THERMOMAX MEDICA 90 s možnosťou prania na 90°C a vankúš MEDICA 90, ktorý je možné prať tiež na 90°C 

  • odporúča sa raz do týždňa meniť posteľnú bielizeň. Do prania je možné pridať špeciálne tzv. akaricídne prípravky, ktoré obmedzujú výskyt roztočov. Ideálne je použitie špeciálnych posteľných obliečok tzv. bariérových návlekov.

  • v zime je ideálne paplóny aj vankúše vystaviť pôsobeniu mrazu

Tieto opatrenia sú síce časovo náročné, no sú zrejme jedinou možnosťou ako prachovým alergiám predísť, prípadne aspoň zmierniť ich príznaky.

 

 

 


Copyright © 2014 Paplónik.sk - Všetky práva vyhradené.   Tvorba web stránok: www.webcreators.sk | Webhosting - HostCreators | Admin