Viete aké obliečky si kúpiť?

Spálňa je miestnosť, kde po náročnom dni radi oddychujeme, preto rozhodne netreba podceniť výber správnych posteľných obliečok, aby sme sa v posteli cítili čo najlepšie. Materiál, z ktorého sú obliečky vyrobené takisto ovplyvňuje kvalitu nášho spánku. Z mnohých materiálov bavlna najlepšie absorbuje pot, čo je pre pohodlný spánok veľmi dôležité. Okrem toho sú obliečky z nej vyrobené vďaka cenovej dostupnosti veľmi obľúbeným typom posteľnej bielizne. Dobrou voľbou je napríklad aj satén, ktorý má ideálne vlastnosti. V zime nás zahreje a udrží v teple a v lete naopak príjemne chladí. Naopak, pri výbere obliečok by sme sa mali vyvarovať syntetickým materiálom.

Dôležité je samozrejme myslieť aj na vzory. Príliž krikľavé farby do spálne veľmi nepatria. Ak si chceme naozaj oddýchnuť, siahnime radšej po príjemných pastelových farbách, ktoré nás príjemne naladia na spánok a relax.

 

Z hľadiska spôsobu spracovania bavlnenej priadze sú najrozšírenejšími a najpredávanejšími posteľné obliečky z hladkej bavlny, saténové, krepové flanelové a damaškové posteľné obliečky.

 

Obliečky z hladkej bavlny sú akousi klasikou, ktorú môžeme využívať celoročne a najčastejšie sa vyskytujú v našich spálňach. Medzi popredné vlastnosti bavlnených obliečok patrí určite ich mäkkosť, pružnosť, hrejivosť a tiež dobrá savosť.

Ich výroba je Obliečky SURI GREENdaná pravidelným previazaním osnovných a tzv. útkových nití, pri ktorej vzniká základná plátnová väzba. Hustota tkania sa môže rôzniť, štandardom je hustota 120-140g/m2. Obliečky s hustotou, ktorá nižšia sú tenké a riedke, na pohľad priam priesvitné a tomu zodpovedá aj ich nízka životnosť.

Technologickými postupmi ako je napríklad kalandrovanie, pri ktorom je možné ovplyvniť lesk a hladkosť tkaniny sa následne vlastnosti bavlneného plátna vylepšujú. Finálnou úpravou, ktorá dodá látkam na výrobu obliečok potrebnú atraktivitu je potlač, ktorá sa vykonáva najčastejšie pigmentovými alebo reaktívnymi farbivami, pričom reaktívne farbivá prenikajú hlbšie do vlákna a ich pôsobením vznikajú brilantnejšie    odtiene a žiadúca stálofarebnosť obliečok.

Z tohto materiálu je na trhu rozhodne najväčší výber dizajnových variant a motívov potlače. Niekto uprednostňuje klasické kvetinové motívy, ale obľubu si postupne získavajú aj moderné geometrické a priam až abstraktné vzory. Deťom sa určite zavďačíme obliečkami s potlačou hrdinov a motívov z ich obľúbených rozprávok. Nemenej obľúbenými sú aj obliečky s výjavmi z prírody, či fotopotlačou športovcov a spevákov.

Šírka 140cm a dĺžka 200cm pri obliečkach na paplón a 90x70cm pri obliečkach na vankúš je najbežnejšie používanou veľkosťou obliečok. Pre osoby vyššieho vzrastu je určená predĺžená verzia 140x220cm. Veľmi obľúbenými sa stávajú aj obliečky na dvojpaplón, určené na použitie pre dve osoby. Tie sa na trhu dajú nájsť v dvoch variantoch a to 200x220cm a 220x240cm. Pri kúpe tohto typu obliečok však potrebné odsledovať aby boli zhotovené z jedného kusa látky, čo nie vždy býva pravidlom a potom obliečky nepôsobia na posteli príliž vkusne. Vzhľadom na nadštandardné rozmery je aj ich následná údržba o niečo komplikovanejšia.

Čo sa týka zapínania, najviac používaným pri posteľných obliečkach je zapínanie na gombíky. Zipsy sa tiež tešia veľkej obľube. Sú rýchle, síce neodpadnú tak rýchlo ako ako gombíky, ale pri prudkom trhnutí sa môžu zaseknúť. Navyše vzhľad zipsov nemá taký tradičný domácky nádych ako gombíky. Či už sa rozhodnete pre jedno či druhé, cenovo sú oba varianty na tom prakticky rovnako.

 

Krepové obliečky majú svojich milovníkov ale aj odporcov. Krep je názov pre tkaninu, na ktorej sa striedajú hladké a zvrásnené vzory, preto nemusí byť každému príjemný na telo. Zvlnenie látky sa dosahuje pomocou aplikácie hydroxidu sodného, ide o takzvaný proces lúhovania. Pri výbere krepových obliečok je potrebné venovať pozornosť kvalite tkaniny. Najlepšou voľbou sú obliečky zo 100% bavlny, len tá zaručí, že obliečky budú príjemné na dotyk, savé, priedušné a ľahké. Najväčšou prednosťou krepových obliečok je, že ich po vypratí nie je nutné žehliť. Sú k dostaniu v širokej palete farieb a vzorov.

 

Saténové obliečky patria medzi luxusnejšie varianty obliečok. Sú veľmi príjemné na dotyk, lesklé s vysokou pevnosťou a farebnou stálosťou. Najkvalitnejšia posteľná bielizeň sa vyrába zo 100% česanej dlhovláknitej a mercerovanej bavlny. Za kvalitu je však potrebné niečo si priplatiť. Cena obliečok na jednu posteľ od renomovaných výrobcov sa pohybuje okolo 40€. Na trhu však môžeme naraziť aj na saténové obliečky vyrobené z polyesterových vlákien, ktoré prinášajú chladivosť, kĺzavosť či dokonca môžu elektrizovať. Menšou nevýhodou saténových obliečok je ich väčšia náchylnosť k zatrhnutiu na povrchu.

 

Flanelové obliečky sú zo všetkých variánt obliečok najhrejivejšie. Odporúča sa používať ich najmä v chladných mesiacoch, pretože veľmi dobre izolujú, teda poskytujú tepelný komfort a navyše efektívne sajú pot. Vyrobené zo 100% počesanej bavlny sú na dotyk hebké a jemné.

 

Akokoľvek sa však pri výbere obliečok rozhodneme, je pri starostlivosti o obliečky nevyhnutné prať šetrne a dodržiavať pokyny dané výrobcom definované symbolmi na všitej etikete, ktorá musí byť súčasťou každej súpravy. Len správnou starostlivosťou si obliečky udržia krásne farby a tvar.


Copyright © 2014 Paplónik.sk - Všetky práva vyhradené.   Tvorba web stránok: www.webcreators.sk | Webhosting - HostCreators | Admin